Een groen gazon dat willen we natuurlijk allemaal. Daarvoor is het gazon bemesten en onderhouden erg belangrijk. We leggen je uit waarom bemesten nodig is, wat je moet doen, wanneer, welke meststoffen belangrijk zijn en welke voordelen het bemesten van het gazon nog meer heeft.

Waarom het gazon bemesten?
Het is heel simpel. Wil je een groen en goed onderhouden gazon, dan speelt bemesting een hele belangrijke rol. Een goed gezond, sterk en weerbaar gazon zorgt voor een mooie groene kleur en een betere bodemstructuur, ook wanneer het droog of juist heel nat is.
TIP: Het bijhouden van je gazon is makkelijker dan steeds je gazon weer moeten 'opknappen'. Het kost alleen wat bemesting, water en wat van je tijd.
Wanneer moet je het gazon bemesten?
Het is belangrijk om rekening te houden met het groeiseizoen. In het voorjaar wanneer de temperaturen oplopen en het gras actief begint met groeien is de eerste bemesting erg belangrijk. Kijk goed naar de temperatuur. Bemest niet wanneer de temperatuur nog heel laag is, de mestkorrels worden dan niet goed genoeg opgenomen. Bemest ook niet wanneer het te warm is (bijv. bij 30 graden) om verbranding te voorkomen.
Bemest bijv. eind april en bemest je gazon na 8 weken weer. Dus eind juni weer, eind augustus en eind oktober voor de laatste keer. In het najaar is het ook belangrijk om nog een keer je gazon te bemesten zodat het voldoende voedingstoffen krijgt om zich voor te bereiden op de winter. Zo is je gazon klaar om de koude maanden door te komen. Na de winter wanneer de temperaturen weer flink boven 0 blijven ga je weer van voor af aan.
TIP: In de winter is bemesten overbodig. Je gazon gaat in de rust en heeft geen extra voeding nodig. Het zou zelfs schade kunnen veroorzaken door een teveel aan meststoffen die niet goed kunnen worden opgenomen.

Voordelen van het bemesten van je gazon
- Sterker, gezonder en daardoor dus groener gazon
- Betere groei
- Zorgt voor een dikke en voller grasmat
- Vermindert kans op ziektes
- Minder onkruid en mos
- Vermindert dode en kale plekken in je gazon
Welke meststoffen
Er zijn heel veel verschillende soorten gazonbemesting te krijgen. Je kunt gebruik maken van organische meststoffen (zoals koemestkorrel, kippenmest of organische gazonmest) of kunstmest. Organische meststoffen worden langzaam maar langer op genomen in de bodem. Het geeft dus langer voeding aan je gazon ten opzichte van kunstmest. Dit geeft één keer een flinke boost aan je gazon waardoor je gras flink gaat groeien. Daarentegen moet je vaker maaien en vaker voeden.

Kalk
De meeste gazons worden van nature zuur. Is de grond zuur dan groeit er sneller mos. Om de PH waarde op peil te houden strooi je kalk. Daarnaast zorgt kalk er ook voor dat je voedingsstoffen beter worden opgenomen door de bodem.
Kalk strooien doe je 2 keer per jaar. 1 keer in het voorjaar (februari/maart) en één keer in het najaar (september/oktober). Wacht ongeveer 2 á 3 weken met bemesten wanneer je kalk hebt gestrooid. De bodem zal eerst de kalk goed moeten opnemen.
TIP: Wil je weten of je gazon wel of niet zuur is. Laat je grond testen (dit kan bijv. bij Welkoop) of koop een doe-het-zelf kit om dit thuis zelf te kunnen testen.
Hoe het gazon bemesten
- Zorg dat je voor het bemesten al kalk aan het gazon hebt gegeven. Organische meststoffen kun je tegelijk met kalk gebruiken. Maar beter is om eerst kalk te geven en na 2 á 3 weken de bemesting
- Bepaal welke meststof je wil gaan gebruiken
- Bereken hoeveel bemesting je nodig bent. Handig voor als je bijv. bemesting speciaal voor het voorjaar, zomer en najaar gebruikt
- Strooi gelijkmatig over het gazon. Zorg ervoor dat alles evenveel mest krijgt om te voorkomen dat bepaalde stukken sneller gaan groeien
- Bemest al het gras tegelijkertijd. Zodat alles ook tegelijk gaat groeien.
- Besproei je gazon wanneer het niet gaat regenen zodat de bemesting gelijk zijn werk kan gaan doen
- Loop 24 uur na het bemesten niet op het gazon en ga niet maaien

Minder onkruid in je gazon
Onkruid groeit op plekken met arme grond. Dus het is heel simpel: wanneer jij je gazon goed verzorgd vind het onkruid dit niet fijn en krijgt het gras de overhand en zorgt dit automatisch voor minder onkruid. Een heel fijn bijkomstig voordeel!
Wanneer bemesten bij een nieuw gazon?
Bij een nieuw gazon is het beste om het gras eerst de ruimte te geven om goed te wortelen, voordat je aan de slag gaat met bemesting. Als je bijv. in het voorjaar gras hebt gezaaid is het beste om minimaal 6 weken te wachten voordat je de eerste bemesting gaat geven. Bij graszoden is het beste om bemesting/bodemverbeteraar aan te brengen onder de zoden. Nadat de graszoden goed zijn gaan wortelen kun je het gazon elk seizoen gaan voeden.
TIP: het is af te raden om graszaad en bemesting tegelijkertijd te strooien. De voeding wordt pas opgenomen wanneer het graszaad goed genoeg is ontkiemt.

Oorzaken bij een geel gazon
- Te weinig meststoffen
- Teveel meststoffen
- Onvoldoende water
- Teveel water
- Te kort gemaaid
- Ongedierte die het gras aantast
- Schimmels in het gazon
- Botte messen van de grasmaaier
- Urine van huisdieren of bestrijdingsmiddelen

Voorbeeld van een gazon dat wel en niet wordt bemest.
Heb je vragen over het bemesten van je gazon? Stuur gerust een bericht naar info@planten-wereld.nl
Reactie plaatsen
Reacties