Heb jij een prachtige grote Monstera staan? Dan herken je dit vast. Die enorme lange bruine stengels die de plant aanmaakt buiten zijn pot. Wat moet je hier nu precies mee? Ze hebben wel degelijk een functie. Dat gaan we je vertellen in deze blog.

Wat zijn luchtwortels?
Deze lange stengels heten dus luchtwortels. Ze hebben als doel om de plant te voorzien van extra voeding uit de lucht. De Monstera komt van oorsprong uit de oerwouden van Zuid- en midden Amerika. In de jungle klampt hij zich vast met de luchtwortels aan bomen voor extra houvast en zo gaat de plant opzoek naar meer zonnestralen en lucht. Wanneer de stengels de grond raken gaan ze opnieuw wortelen en groeien ze ondergronds verder.

Mag je de wortels afknippen?
De luchtwortels hebben dus wel degelijk een functie. De Monstera is een grote plant en door de luchtwortels groeit de plant ook beter. Je kunt er voor kiezen om de luchtwortels af te knippen maar hou er dan wel rekening mee dat je plant minder snel groeit en er wellicht een aantal bladeren sneuvelen. Vind je het niet erg dat je Monstera kleiner blijft, dan is dit een prima oplossing. Knip de luchtwortels nooit te ver af en knip ze ook niet allemaal tegelijkertijd af. Knip eerst één af en geef je Monstera even de tijd om te wennen en knip daarna weer eens één af.
Luchtwortels terug leiden
Wat je ook kunt doen met de luchtwortels wanneer ze langer worden, is ze terug leiden naar de pot. Wees wel voorzichtig want bij te veel buiging breken de wortels af! Wanneer de pot helemaal voorzien is van wortels, is het tijd om je Monstera te verpotten.

Mospaal
Omdat de Monstera van nature een klimmer is kun je er ook voor kiezen om een mospaal bij je plant te plaatsen. De luchtwortels steek je dan in de mospaal waardoor ze hierin verder groeien en ze zo minder zichtbaar zijn.

Een leuk weetje
Wist je dat de Monstera ook kan bloeien? Dit is heel uniek! Na de bloei ontwikkeld zich een vrucht. Deze is eetbaar! Maar let op! De vrucht kun je zeker niet zomaar eten. Zolang de vrucht nog niet rijp is, is hij giftig! Je moet dus wel precies weten hoe je dit moet bereiden. Het kan wel tot 10 á 12 maanden duren voordat de vrucht rijp is. Deze vruchten komen binnen Europa heel weinig voor, dus extra uniek wanneer je Monstera deze produceert.

De vrucht staat bekend om de 'lekkerste vrucht ter wereld' het zou smaken naar een combinatie van banaan, aardbei, mango, ananas en passievrucht. Loopt het water je al in de mond? Bij ons wel! :)
Reactie plaatsen
Reacties