Niet alleen zijn planten mooi om naar te kijken en om te hebben staan in de woonkamer of tuin. Ze zijn ook goed voor de gezondheid. Nu heb ik het natuurlijk niet over het eten van kamerplanten. Maar over plantaardige voeding. In deze blog lees je ons verhaal over de vegan en veggie leefstijl die wij volgen.
Over ons
Wij zijn twee werkende en ondernemende mensen die graag van eten houden. Even een hapje eten in een goed restaurant is dan ook echt een uitje voor ons. We eten al ons hele leven vlees en zijn nooit echt bezig geweest met de veganistische en vegetarische leefstijl. Totdat we ons er op een dag in gingen verdiepen en er achter kwamen dat we nog gezond konden leven.
Het begin
Op aanraden van mijn vriend keken we samen de documentaire 'What the health' op Netflix. Hij is een enorme vleeseter maar kwam met het idee na het zien van deze documentaire om 2 weken geen vlees, zuivel en eieren te eten. In eerste instantie om te kijken hoe we ons hierdoor zouden gaan voelen.
We waren beide geschrokken van wat er in de documentaire verteld werd over vlees en zuivelproducten en wat dit doet met ons lichaam. Maar ook hoe de mensheid eigenlijk 'dom' word gehouden op gebied van voeding. Want ja... aan gezonde mensen kunnen ze immers weinig verdienen. (Ik ga inhoudelijk niet alles uitleggen want ik ben natuurlijk geen dokter, kijk daarvoor even de documentaire). Wij waren ervan overtuigd dat onze manier van leven beter kon! We zijn gelijk na het besluit om dit 2 weken streng te volgen, boodschappen gaan halen. We wisten nog van niets! Dus hup de auto in en naar de supermarkt.
Dat er in snoep en bepaalde jam varkensgelatine zit? Geen idee! Dat er in veel producten zuivel en kaas zit kwamen we achter en zelfs veel chips is niet vrij van melk. Oké... dit werd dus heel veel verpakkingen lezen! Maar goed, we kwamen met veel gezonde producten thuis. Vooral héél veel groente! Dit voelt gelijk al een stuk beter.
Dus even kort: Een vegan voedingspatroon is vrij van dierlijke producten. Voor de hand liggende voorbeelden zijn vlees, vis, kip, zuivel (dierlijke melk, yoghurt, kaas, boter…), eieren, gelatine en dierlijke bouillon.
De eerste week
De eerste reactie die ik van mensen hoorde was 'Kun je nu nog wel lekkere dingen eten? 'Je mag zeker niet veel meer?' Oke oke, eerlijk is eerlijk. Dit was mijn eerste reactie ook een beetje. Wat moeten we nu de hele week gaan eten? Dag één stond er een pasta salade met heel veel groenten en zaden op het menu. We kwamen er in deze week achter dat er veel zuivelvervangers voor kookroom, yoghurt, kwark en melk te koop zijn. Hierdoor werd koken al een stukje makkelijker. Dag twee werd het daarom dus ook een pasta roomsaus. Nu zonder kip of spekjes maar met extra groente zoals spinazie en broccoli. Even wennen, maar het was best lekker!
Samen met Anouk (van @plantjes_lifestyle op Instagram) wisselde ik veel tips uit. Zij besloot ook samen met haar vriend om over te gaan naar minder vlees en zuivel. Ik kwam er achter dat sommige vleesvervangers ook prima zijn. Maar ook bijvoorbeeld; mayonaise zonder ei, choclade puur, vegan kaas! Wauw, er ging een wereld voor me open! Ineens vond ik het koken ook een stuk leuker. Op deze manier was ik veel meer bezig met wat we precies aan het eten waren.
Soms even nee zeggen
Op het werk of tijdens bezoek was het soms even lastig. Je moet nu ineens nee zeggen tegen dat eitje, chocolaatje of koekje wat je dus eerst wel nam. Maar ook dat nee zeggen went. Want je mag echt heel veel dingen wel eten. Aangezien dat we nu in de corona periode leven gaan we nu niet uiteten of veel op bezoek dus daar werd het wel makkelijker van.
Ik merkte zelf dat ik in het begin mensen probeerde uit te leggen waarom wij dit dieet volgden. Maar veel mensen gingen er tegen in door te zeggen; 'vlees is goed voor je' 'vlees eten deden we vroeger ook al' 'ik ben een vleesliefhebber dus ga niet zonder vlees!'. Prima, ieder zijn keuze. Dus ik probeerde gewoon mijn eigen weg te volgen en als mensen interesse hadden, het dan uit te leggen.
Week twee
Zó! De eerste week was om! Dit ging echt boven verwachting goed. We misten totaal het vlees niet en zelf ik als kaasliefhebber kon redelijk makkelijk van de kaas afblijven. We gingen vrolijk week twee in. We maakten bijv. een zoete aardappel met pompoen ovenschotel en heerlijke groente wraps. Op internet staan zo veel makkelijke en leuke recepten!
We keken ook in deze week de documentaire 'The game changers' over topsporters die volledig plantaardig leefden. Veel mensen denken dat je veel dingen mist als je plantaardig gaat eten maar... de sterkste en grootste dieren in de wereld dat zijn planteneters! Dus... waarom zoveel 'rotzooi' in je lichaam als dat niet nodig is. Dit was een extra drijfveer om door te zetten. We gingen naar verschillende supermarkten om producten uit te testen. Sommige producten vond ik zelfs nog lekkerder dan de 'gewone'. (Wie had dit gedacht!)
Verschil
Mijn gezondheid was niet optimaal aan het begin van dit dieet. In maart raakte ik ziek tijdens de corona crisis maar kon op geen enkele manier getest worden. Dus in quarantaine en uitzieken. Helaas duurde dit proces enorm lang en raakte ik langdurig in de ziektewet. Met de long problemen die ik al had duurde het erg lang om weer op conditie te komen. Veel ups en downs. Ik was elke dag moe en na een paar uurtjes werken hielt me lichaam er mee op.
Na twee weken veganistisch te gaan eten merkte ik dat mijn energielevel ophoog ging. Ik kon weer meer uurtjes werken op een dag, op de vrije dagen had ik energie om leuke dingen te gaan doen, ik sliep beter, was blijer en merkte rust in mijn lichaam! WAUW! Wat een verschil! Dit was niet alleen bij mij zo ook mijn vriend voelde zich lichamelijk fitter. We plakten zelfs nog een week aan ons dieet vast. Door deze gezonde leefstijl en geen vlees eten gingen er ook wat kilo's af! Voor ons een mooie meepakker!
Producten
Het is echt een fabel dat je weinig mag als je vegan eet. Heel veel producten kunnen prima. Zoals; vegan brood, vegan kaas, kokosyoghurt, aardappels, groente, fruit, ontbijtkoek, naturel chips, wraps, pasta, margerine, cocolade puur en ga zo maar door. Tegenwoordig verdiepen mensen zich er steeds meer in en komen er dus ook steeds meer producten op de markt.
Maak bijv. bij een pasta de saus met tomatenpuree en verse tomaten. Maak bij de wraps een lekker yoghurt sausje met plantaardige kwark en knoflook of voeg bij een salade zaden en pitten toe deze vullen erg goed. TIP: gebruik champignons in een gerecht deze vervangen een beetje de smaak van vlees.
Hoe nu verder
Na het strenge dieet van 3 weken zijn we gaan kijken wat op langer termijn voor ons ging werken. We kwamen tot het besluit om 5 á 6 dagen geen vlees en zo weinig mogelijk zuivel en eieren te eten. Maar in het weekend gaan we lekker genieten en eten we wel een stukje vlees en een stukje kaas bij de borrel. Eigenlijk heb ik sinds het begin van het dieet geen melk of yoghurt meer gehad en ben ik over gegaan naar kokosyoghurt. Erg smaakvol en een perfecte vervanger. Ik ben me nu erg bewust van wat ik eet en zal ik aankomende tijd zoveel mogelijk rekening mee gaan houden. Uiteindelijk is het gewoon beter voor je gezondheid en dit hebben wij zelf ondervonden.
Dit is ons verhaal over de vegan/veggie leefstijl. Wil je meer weten kijk dan zeker de documantaire 'What the Health' en 'The game changers' op Netflix. Heb je vragen voor ons? Laat dan een reactie achter of mail naar info@planten-wereld.nl
Veel liefs Martine van Planten wereld
Reactie plaatsen
Reacties